Jumaat, 29 Mac 2013

Roti goreng sosej

Kali ni saya nak kongsikan satu menu ringkas yang cukup senang dan cepat disediakan..sesuai untuk sarapan..minum petang..hidangan ringkas untuk tetamu atau bekalan ke mana-mana..


Bahan-bahan:

Roti keping (saya biasa guna gardenia)
Sosej
Telur
Secubit garam
Sedikit tepung gandum (untuk dijadikan gam dicampurkan sedikit ke dlm telur)

Cara-cara:

    1.Goreng atau rebus sosej terlebih dahulu..sejukkan...

    2.Kemudian potong sosej mengikut selera anda..jika potong sosej kepada 2..so roti pun bahagi kepada dua..klau potong 3..roti pun bahagi kepda 3 bahagian..biasanya saya potong 3..tak lah besar sangat dapat pn banyak...oh ya..sebelum roti dipotong..tekan2 sedikit roti tu..ataupun boleh juga gunakan penggelek untuk memadatkan roti tu..tujuannya adalah untuk mengelakkan roti terlalu kembang masa dicelup ke dalam telur dan juga mengelakkan roti menyerap minyak berlebihan ketika digoreng..jangan risau kerana roti akan mengembang semula ketika digoreng..

    3.Selepas dipenyekkan..potong roti dan gulungkan sosej yang dipotong td dengan roti tu...kemudian dihujung roti tersebut...gam kan dengan tepung yang dibancuh dengan sedikit air..jangan terlalu cair ya..nanti x lekat lak..selepas dilekatkan biarkan sekejap sementara kita siapkan telur.

    4.Pecahkan telur..masukkan tepung dan garam...pukul sehingga sebati dan agak kembang...nak senang masuk blender je...lepas tu celupkan roti tadi..dan terus goreng dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas...siap...

2 ulasan: